Dokumentarec: Jedna jedina
pod kategorijami: dokumentarci energija jedrska slovenija

"Jedna jedina" je zelo dober dokumentarec o jedrskem programu Socialistične federativne republike Jugoslavije in edini jedrski elektrarni, ki je bila postavljena na ozemlju bivše skupne republike.

Vredno ogleda. Jedna jedina na IMDB. Pred časom so dokumentarec predvajali na Hrvaški televiziji, ki je dokumentarec tudi ustvarila, sedaj se ga morda najde na spletu.

Dokumentarec je zelo relevanten za slovensko publiko, ker obravnava jedrski program v Jugoslaviji in vse kar je ta program obrodil, med malo manj dobro stvar šteje rudnik urana Žirovski vrh, ki je sedaj objekt, ki zahteva bolj ali manj stalni monitoring, med dobre stvari pa vsekakor štejeta Institut Jožef Stefan, ki ga je ustanovil Anton Peterlin, in Jedrska elektrarna Krško, edina jedrska elektrarna na svetu v lasti dveh držav. Dokumentarec je miniserija v treh epizodah.

Prva epizoda, spevno naslovljena "Srpom i batom razbit ćemo atom", oriše jugoslovanski jedrski program, za katerega sploh nisem vedel kako ambiciozno je bil zastavljen. Sprva je bil načrt, da bo po celotni Jugoslaviji kar 20 jedrskih elektrarn. Poleg civilne rabe jedrske energije je jugoslovanski jedrski program vseboval tudi vojaško komponento.

Druga epizoda predstavi nesrečo v Černobilu, ki je imela posledice za jedrsko energijo pa tudi na vsakdanje življenje praktično cele Evrope, ter kako smo se spopadali s tem izzivom.

Tretja epizoda obravnava jedrsko elektrarno Krško in operativne težave, ki jih prinaša solastništvo dveh držav, od meddržavnega spora, ki ga je sprožila uredba o preoblikovanju NEK do iskanja rešitev za trajnejšo hrambo jedrskih odpadkov pa tudi jedrskega materiala, ki pravzaprav še niso odpadki, a Hrvaška ne najde dobre rešitve kaj z njim. Zanimivo je videti kako to rešuje Francija, ki večino elektrike pridobivajo iz jedrske energije in ima za jedrske odpadke samostojno agencijo Andra.

https://zejn.net/b/2023/03/10/dokumentarec-jedna-jedina/jedna_jedina.jpg

Povezave: