BBC micro:bit - še en izobraževalni mini računalnik
pod kategorijami: slovenija it racunalnistvo izobrazevanje

Prejšnji teden sem bil v Bilbau, na konferenci EuroPython 2016. Na konferenci smo obiskovalci brezplačno dobili mini računalnik BBC micro:bit.

BBC micro:bit je poleg Raspberry Pi še eden izmed mini računalnikov, posebej namenjenih izobraževanju mladih, da se pobliže spoznajo s samim delovanjem računalnikov, ne samo s površnega klikanja z miško in dotikanja s prstom po uporabniških vmesnikih. Spoznajo do te mere, da se naučijo osnov kako računalniki razumejo zelo osnovna navodila, ki jim jih posredujejo ljudje, ter se naučijo računalnike uporabljati kot kreativno orodje, ne zgolj kot (pasivno) sredstvo za konzumacijo (multi-) medijskih vsebin.

Micro:bit je posebej namenjen izobraževanju: na ploščici je poleg procesorja še 25 rdečih LED lučk in dva gumba, s tem pa se da že marsikaj zanimivega naredit. Poleg lučk in gumbov sta še dva senzorja, pospeškomer (akcelerometer) ter magnetometer (kompas), s katerima se da zaznavati orientacijo ploščice ter orientacijo oz. tudi bližino kovine. Ploščica se lahko povezuje z drugimi ploščicami bodisi preko žic, bodisi preko brezžične povezave z uporabo Bluetooth Low Energy.

Zakaj se imenuje BBC micro:bit? Ker je nastala v sodelovanju z BBC v okviru programa digitalne pismenosti, cilj britancev pa je napravo zastonj podarit milijonu otoških osnovnošolcev z željo, da bi se čim več mladih prijelo tudi nekaj računalniškega znanja.

Delo s ploščico je sila enostavno, za delo je dovolj osebni računalnik, ploščica in povezovalni kabel. Za pričetek programiranja je dovolj kar uporaba spletnega urejevalnika, ki je dostopen na microbit.co.uk, čeprav je res, da je (vsaj za Python) tam nekoliko zastarela koda. Spletni urejevalnik omogoča, da kar v brskalniku sprogramiramo željeno funkcionalnost, z gumbom "Download" pa potem prenesemo program, ki ga shranimo na microbit, ki se računalniku predstavi kot USB ključek. Microbit bo to zaznal, naložil program in ga začel izvajat in napravica bo zaživela.

Poleg uradne strani sta na voljo še dva urejevalnika, pri prvem - Code the microbit - se program sestavlja z grafičnimi bloki, ki precej poenostavijo sestavljanje programa. Ponuja tudi "predvajanje" programa, da je takoj vidno delovanje. Programiranje deluje enako, program prenesemo prek spleta in ga odložimo na microbit, ki se osebnemu računalniku predstavi kot USB ključek.

Mu je namenski urejevalnik za MicroPython kodo, ki ga prenesemo in poženemo na osebnem računalniku. Ta omogoča naprednejše programiranje v Pythonu in neposredno zazna microbit, tako da ni potrebno ročno kopirati datotek.

Oba urejevalnika omogočata sestavljanje kompleksnih opravil, ki so zamejena predvsem z domišljijo, tem pa (vsaj otrokom) ne zmanjka. S tako cenovno dostopno napravico - stane približno 15 eur - verjamem, da se da delat zabavne delavnice.