Odprto pismo Vuku Ćosiću
pod kategorijami: slovenija internet mladi

Zdravo, Vuk Ćosić.

Pišem ti zaradi napovedane zamenjave digitalnega glasnika oziroma zaradi verjetnega tvojega imenovanja na to mesto. Oprosti, če bom kje preveč neposreden; ne jemlji osebno, zgolj nimamo časa za ovinkarjenje.

Mislim, da je to imenovanje zaradi več razlogov slaba ideja. Na kratko: tvoje imenovanje na to mesto ustvari več problemov, kot pa jih reši.

Pogledal sem si vsebino delovnega področja glasnika digitalnih tehnologij in sodeč po pismu Barrosa gre okvirno za razvoj kompetenc na področju IT, zniževanje brezposelnosti mladih in premoščanje digitalnega prepada med generacijami. Skratka, ideja je predvsem pospeševanje digitalnega trga v EU.

Tvoja velika težava je, da si zelo močno povezan z nekaterimi političnimi strankami, zaradi česar v javnosti ne moreš nastopati kot strokoven in nepristranski. Dodatno tvojo neodvisnost krni pristransko udejstvovanje v vstajniških odborih. Zaradi vsega tega to imenovanje deluje kot politično vračanje uslug. Ne glede na to, če postopek ti doživljaš politično ali ne, ga doživljajo vsi ostali okrog tebe. Tvoje (ne)doživljanje ni opravičilo za tako ravnanje.

Funkcija glasnika digitalnih tehnologij je neplačana z namenom. Ideja glasnika digitalnih tehnologij je predvsem v tem, da se preseže hierarhijo državne uprave in uradniško logiko. Z neplačano funkcijo je jasno, da ne gre za interese ministrstva ali katerega drugega državnega organa, ampak za interese širše družbe, to pa pripomore k temu, da so se ljudje pripravljeni potruditi.

Dodatno zoper tvoje imenovanje govori tvoja oddaljenost od navadnih ljudi. Večina namreč za razliko od tebe nima dostopa do strankarskih veljakov, od navadnega človeka pa oddaljuje tudi tvoj status umetnika in dejstvo, da ko govoriš, sicer poveš marsikatero pomembno reč, a je vse zavito v toliko besed, da vsak normalen poslušalec izgubi pozornost.

Minister Pikalo je rekel, da si želi "sodelavca po lastnem izboru", sam pa menim, da te pravice nima, še posebej ne brez utemeljene in predvsem argumentirane obrazložitve. Glasnik digitalnih tehnologij ni sodelavec ministra, ampak je pripadnik civilne družbe in ministrov sogovornik.

Postopek napovedane zamenjave je prišel kot presenečenje in je docela netransparenten. Vse to manj kot dva meseca od tega, ko je isto Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na enako presenetljiv in netransparenten način ustanovilo Slovenski internetni forum in s tem že enkrat dvignilo na noge lep del informacijske družbe v Sloveniji.

Nastala situacija in izjave trenutnega glasnika ter nekaterih drugih kažejo na to, da ima gospod minister in njegova ekipa kronične težave s komunikacijo, zagotovo vsaj s predstavniki informacijske družbe. Z imenovanjem tebe, Vuka Ćosića, pa bi težave v komunikaciji zaradi zgoraj omenjenih zadržkov (politično kupčevanje, tvoja močna politična opredelitev ter netransparentnost postopka) potisnili z relacije minister - glasnik na relacijo glasnik - družba. S tem ne bomo premostili nobene težave v komunikaciji, nastala bo kvečjemu kaka nova.

Najbolje si dejal sam: "Vsak državljan mora razumeti, da lahko z lastnim delovanjem premikaš stvari - in ne čakaš na nekoga drugega. Tudi če je to ministrstvo, ki utihne ob zamenjavi vlade." Upam, da se zavedaš, da bi tvoje imenovanje negiralo popolnoma vsak zorni kot te izjave, kjer ni ne lastnega delovanja, temveč si bil povabljen s strani ministrstva, niti nisi povprečen državljan, ampak si s politično vplivnimi zelo dobro povezan. Natančno zaradi tovrstnega mešetarjenja in metanja peska v oči človeka prime, da bi se izselil.

Kljub vsemu je trenutni glasnik Aleš Špetič že ravnal v duhu "kaj lahko storiš sam" in si iz lastnega žepa pokril stroške poleta v Bruselj. Zato te pozivam, da se držiš še ti svoje izjave. Ne bodi slab vzgled političnega kupčevanja ter stopi do ministra in mu pokaži, da ponujene vloge ne moreš prevzeti, prvič zaradi netransparentnosti in dalje ker bi s tem nemudoma odtujil vsaj polovico ciljne publike glasnika digitalnih tehnologij, ter končno, ker ministrstvo s tem ne bo rešilo svojih težav s komunikacijo.

Gašper Žejn

Bralcu v vednost: Nekdaj sem delal na Zemanti, kjer sem spoznal Aleša Špetiča. Imam tudi nekaj delnic Zemante, ki pa so z zadnjo finančno injekcijo postale še nekoliko manj vredne. Vuka Ćosića sem spoznal predvsem skozi druženje ob dogodkih v Kiberpipi. Ministra Jerneja Pikala ne poznam. Za vse tri (in Zemanto) mi je razmeroma vseeno, močno pa me moti, da se tako lahkotno obravnava institut glasnika digitalnih tehnologij, kot da ni vreden niti argumentirane javne utemeljitve zamenjave niti javnega iskanja novega glasnika. Danes sem zaposlen na KPK kot informatik analitik. Mnenje je moje osebno.