Kolesarska zmaga: Bicike(LJ) in Android aplikacija
pod kategorijami: slovenija opendata eko

Bicikelj je za kolesarje najboljša možna zmaga. S postavitvijo sistema za izposojo koles je mestna uprava končno kolo in kolesarje priznala kot pomemben del mestnega živeža.

Nasprotniki "razsipanja denarja" pravijo, da bi za 1,8 milijona evrov, kolikor je vreden posel postavitve sistema izposoje koles, lahko nakupili veliko več koles, pa vendar pozabljajo na eno zelo pomembno dejstvo: za kolo je potrebno skrbeti, mu zagotoviti streho, skrbeti, da je vedno primerno zaklenjen, da so zračnice primerno napolnjene, da zavore delujejo, občasno pa ga je potrebno tudi naoljiti. Shranjevanje kolesa zahteva kolesarnico, rizičen priklep na ograjo ali pa nošenje kolesa v stanovanje, kar pa tudi ni vedno možno.

Alternativa, vsaj za prvo izkušnjo mestne vožnje s kolesom, je izposoja, kjer odpadejo skoraj vse skrbi. Potrebno je le imeti dovolj sreče, da je ciljna postaja prosta, ko do nje prispete. Da ne boste neprijetno presenečeni, si lahko pomagate z Android aplikacijo, s katero pogledate zasedenost postaj. Aplikacijo je naredil Jernej Virag, malenkostno pa sem mu pomagal tudi sam.

Razmeroma enostavna vaja za ekonomiste bi bilo ekonomsko oceniti vrednost nizkega vstopnega praga za preizkus in uporabo kolesa, ki ga je uvedel BicikeLJ in to vrednost primerjati s ceno navadnih koles, ki bi jih kupili z vrednostjo celotnega zneska projekta, in predvideti kdaj se tehtnica prevesi. To bi bila zanimiva diploma ali seminarska naloga.

Še največji pomislek pri tej zmagi pa je zasebnost, saj naj bi bilo potrebno Europlakatu, ki je oglaševalska agencija, zaupati kup osebnih podatkov.